Brood & banket


Bij de Franse bakker kun je vele soorten brood, banket en gebak kopen. Het bekende stokbrood wordt feitelijk alleen bij het warme eten gebruikt. Omdat het Franse assortiment niet aansluit bij het Nederlandse volgt onderstaand een overzicht van de meest gangbare soorten.
Brood
Baguette (f) - het gewone Franse stokbroodje
Flute (f) / pain long (m) - dikker en langer dan het stokbroodje
Ficelle (f) - dunner en korter dan het stokbroodje
Pain à l'ancienne (m) - grijs, grof witbrood met een dikke korst
Pain campagne (m) - groot grof witbrood (wordt per gewicht verkocht)
Pain cannuts (m) - plat bruin brood met harde korst (lijkt qua vorm op een ciabata)
Pain céréal (m) - bruin brood met groffe korrels van verschillende graansoorten
Pain complet (m) - volkorenbrood
Pain de Provence (m) / Roussitane (f) - groot lichtbruin brood, wordt per gewicht verkocht
Pain levain (m) - zuurdesembrood
Pain maïs et tournesol (m) - wit maisbrood met zonnebloempitten erop
Pain rustique (m) - driehoekig grijs witbrood, fijn van struktuur
Pain seigle (royal) (m) - roggebrood van fijn meel
Pains spéciaux (m) - brood met allerlei vullingen, zoals vis, zeebanket, vleeswaren, foie gras, kaas, olijven, noten, spekjes....


 laatst gewijzigd op 14-7-2008