Vlees & vleeswaren


Buiten Nederland wordt vlees in het algemeen op een andere manier van het dier gesneden dan in Nederland. Als gevolg hiervan is het vaak niet mogelijk om een rechtstreekse vertaling te geven van een bepaald stukje vlees in de Franse equivalent. Daarom zullen hier vanuit het Frans de diverse soorten vlees beschreven worden.
Deze pagina is ingedeeld in 6 onderdelen:
Algemeen naar boven
Afvalvlees
Abats (m) (bijvoorbeeld varkenspoten!)

Ei
Oeuf (m)

Hersenen
Cerveau (m)

Niertjes
Rognons (m)

Orgaanvlees
Abats (m)

Stoofvlees (suddervlees)
Viande à braiser (f)
Viande à mijoter (f)

Vleesvervanger
Substitut viande (m)


Rundvlees naar boven
Bieflap
Steak (m)
Bifteck (m)

Biefstuk (gewone)
Rumsteck (m)

Buikvlees (kalf, met stukje bot)
Tendron (m)

Entrecote
Entrecôte (f)

Grilvlees (iets doorregen)
Bavette (f)

Kalfsoester
Médaillon (m)

Kalfsschnitzel
Escalope de veau (f)

Kalfsvlees
Veau (m)

Kalfszwezerik
Ris de veau (m)

Mergpijp
Os à moelleux (m)

Ossehaas
Filet de boeuf (m)

Ribstuk(met / zonder bot)
Côte de boeuf (f) (sans ou avec os)

Rollade
Rôti de boeuf (m)

Rosbief
Rostbeef (m)

Rundergehakt
Viande haché(f)

Rundvlees
Boeuf (m)

Stoofvlees
Boeuf Bourgignon (m)

Sucadelappen
Palette (f)
Paleron (m)


Varkensvlees naar boven
Ham
Jambon (m)

Hamlappen
Carbonades (f)

Karbonade
Côtelette (f) (ribkarbonade)
Côte échine (f) (schouderkarbonade)

Knie(schijf)
Rotule de cochon (f), voor een ouderwetse snert...

Ribbetjes
Travers de porc (m)

Spek
Lard (m)
Poitrine de porc (f) (vers doorregen spek)
Lard gras (m) (gezouten vet spek)

Spekblokjes
Lardons (m)

Varkenshaas
Filet mignon (m)

Varkenslapjes
Grillade de porc (f)

Varkensvlees
Porc (m)


Overige vleessoorten naar boven
Geitenvlees
Chèvre (f)

Lamsvlees
Agneau (m)

Schapenvlees
Mouton (m)

Schouderlapjes (lams-)
Epigramme (f)


Wild en gevogelte naar boven
Eend
Canard (m)

Gans
Oie (f)

Gevogelte
Volaille (f)

Haan
Coq (m)

Haas
Lièvre (f)

Kalkoen
Dinde (f)

Kapoen
Chapon (m)

Kip
Poulet (m)

Konijn
Lapin (m)

Kwarteltje
Caille (f)

Parelhoen
Pintade (f)

Wild (kleinwild)
Gibier (m)

Zwijn
Sanglier (m)


Vleeswaren naar boven
Gehakt
Viande hachée (f) (- tradition: ongekruid rundergehakt)

Paté
Foie gras d'oie (f) (ganzenlever)
Foie gras de canard (f) (eendenleveer)

Rookvlees
Viande des Grisons (f)

Rookworst
Mont Béliard (m) is een smaakvolle vervanger voor de Nederlandse rookworst

Worst
Saucisse (f) (verse worst)
Saucisson (m) (gedroogde worst)
Chipolata (f) (gekruid worstje van varkensvlees)


 laatst gewijzigd op 8-10-2008