Buiten Nederland wordt vlees in het algemeen op een andere manier van het dier gesneden dan in Nederland. Als gevolg hiervan is het vaak niet mogelijk om een rechtstreekse vertaling te geven van een bepaald stukje vlees in de Franse equivalent. Daarom zullen hier vanuit het Frans de diverse soorten vlees beschreven worden.
Deze pagina is ingedeeld in 6 onderdelen:
- Afvalvlees
- Abats (m) (bijvoorbeeld varkenspoten!)
- Ei
- Oeuf (m)
- Hersenen
- Cerveau (m)
- Niertjes
- Rognons (m)
- Orgaanvlees
- Abats (m)
- Stoofvlees (suddervlees)
- Viande à braiser (f)
Viande à mijoter (f)
- Vleesvervanger
- Substitut viande (m)
- Bieflap
- Steak (m)
Bifteck (m)
- Biefstuk (gewone)
- Rumsteck (m)
- Buikvlees (kalf, met stukje bot)
- Tendron (m)
- Entrecote
- Entrecôte (f)
- Grilvlees (iets doorregen)
- Bavette (f)
- Kalfsoester
- Médaillon (m)
- Kalfsschnitzel
- Escalope de veau (f)
- Kalfsvlees
- Veau (m)
- Kalfszwezerik
- Ris de veau (m)
- Mergpijp
- Os à moelleux (m)
- Ossehaas
- Filet de boeuf (m)
- Ribstuk(met / zonder bot)
- Côte de boeuf (f) (sans ou avec os)
- Rollade
- Rôti de boeuf (m)
- Rosbief
- Rostbeef (m)
- Rundergehakt
- Viande haché(f)
- Rundvlees
- Boeuf (m)
- Stoofvlees
- Boeuf Bourgignon (m)
- Sucadelappen
- Palette (f)
Paleron (m)
- Ham
- Jambon (m)
- Hamlappen
- Carbonades (f)
- Karbonade
- Côtelette (f) (ribkarbonade)
Côte échine (f) (schouderkarbonade)
- Knie(schijf)
- Rotule de cochon (f), voor een ouderwetse snert...
- Ribbetjes
- Travers de porc (m)
- Spek
- Lard (m)
Poitrine de porc (f) (vers doorregen spek)
Lard gras (m) (gezouten vet spek)
- Spekblokjes
- Lardons (m)
- Varkenshaas
- Filet mignon (m)
- Varkenslapjes
- Grillade de porc (f)
- Varkensvlees
- Porc (m)
- Geitenvlees
- Chèvre (f)
- Lamsvlees
- Agneau (m)
- Schapenvlees
- Mouton (m)
- Schouderlapjes (lams-)
- Epigramme (f)
- Eend
- Canard (m)
- Gans
- Oie (f)
- Gevogelte
- Volaille (f)
- Haan
- Coq (m)
- Haas
- Lièvre (f)
- Kalkoen
- Dinde (f)
- Kapoen
- Chapon (m)
- Kip
- Poulet (m)
- Konijn
- Lapin (m)
- Kwarteltje
- Caille (f)
- Parelhoen
- Pintade (f)
- Wild (kleinwild)
- Gibier (m)
- Zwijn
- Sanglier (m)
- Gehakt
- Viande hachée (f) (- tradition: ongekruid rundergehakt)
- Paté
- Foie gras d'oie (f) (ganzenlever)
Foie gras de canard (f) (eendenleveer)
- Rookvlees
- Viande des Grisons (f)
- Rookworst
- Mont Béliard (m) is een smaakvolle vervanger voor de Nederlandse rookworst
- Worst
- Saucisse (f) (verse worst)
Saucisson (m) (gedroogde worst)
Chipolata (f) (gekruid worstje van varkensvlees)